Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 15-03-2023


Harmen Schilt is 33 jaar en werkt als leerkracht in het basisonderwijs op een school in Sneek. Hij kwam bij Leerwerkloket Fryslân met het idee om het onderwijs in te gaan, nadat hij als muziekleraar ontdekte dat hij plezier beleefde aan het lesgeven aan kinderen.

"Door mijn werk als muzikant had ik behoefte aan meer zekerheid en wilde ik me graag verder ontwikkelen. Ik wist alleen niet goed hoe ik een omslag in mijn werkende leven moest aanpakken", vertelt Harmen.

Bij het Leerwerkloket kreeg hij advies over scholing en werden er praktische stappen gezet om zijn droom te realiseren. "Ze gaven me een goede richting om in te denken en het laatste zetje dat ik nodig had om me om te scholen. Het was geen kant-en-klaar plan, maar ze hielpen me wel op weg", aldus Harmen.

Hoewel de leerweg die Harmen koos pittig was, heeft hij geen seconde spijt. "Ik vind het vak mooi en ga elke dag met plezier naar mijn werk". Het afscheid nemen van zijn werk als muziekleraar was in het begin het moeilijkste moment, en het duurde ook even voordat hij zijn leven zo had ingericht dat hij kon werken en studeren tegelijk.

Harmen is tijdens zijn leertraject zelfs van school gewisseld, omdat hij erachter kwam dat hij beter met een andere doelgroep overweg kon. "Dit was een pittige periode, maar het heeft wel opgeleverd dat ik duidelijk weet waarom ik dit wil." Nu is Harmen werkzaam op een andere school en heeft hij heel wat leerzame ervaringen opgedaan.

Als hij terugkijkt op zijn leertraject, zou hij eerder hardere keuzes hebben gemaakt. "Ik bleef te lang hangen bij mijn oude werkzaamheden, waardoor het lastig was om volledig te concentreren op mijn nieuwe opleiding. Ook had ik me misschien beter kunnen oriënteren op andere leerwegen."

Harmen heeft het vak van basisschooldocent geleerd als zij-instromer, terwijl hij tegelijkertijd werkte en studeerde. "Het gaat me goed af, maar als ik er op terugkijk was het misschien minder stressvol geweest wanneer ik een deeltijdopleiding had gekozen."

De belangrijkste les die Harmen heeft geleerd is dat er altijd tijd is om van carrière te veranderen. "Denk goed na over waarom je een bepaald vak zou willen leren en welke manier van leren het beste bij je past. Dan ga je op zoek naar een leerweg die voor je werkt. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat vragen om hulp of goed advies altijd een goed idee is. Op die manier leer en groei je sneller."

Harmen benadrukt wel dat een carrièreswitch tijd en energie kost, maar als je een vak hebt gevonden dat je erg aanspreekt, dan is het altijd de moeite waard. "Voor de rest loont het om geduldig te zijn en niet op te geven als het even tegenzit. Het is belangrijk om te beseffen dat het leerproces niet altijd makkelijk is en dat het tijd kost om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen."

Harmen is dankbaar voor de hulp die hij heeft gekregen van het Leerwerkloket en raadt anderen aan om ook bij hen aan te kloppen als ze een carrièreswitch overwegen. "Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die met je meedenken en je helpen om je doelen te bereiken."

Hij besluit met een wijze les: "Het leven is te kort om in een baan te blijven hangen waar je niet gelukkig van wordt. Durf te veranderen en ga op zoek naar een carrière waar je passie voor hebt.”

Heb jij, net als Harmen, behoefte aan gratis loopbaanadvies? Neem dan vrijblijvend contact (link: https://fryslan.leerwerkloket.nl/contact) met ons op. We helpen je graag verder.

Delen

Gerelateerde berichten

Kom je er niet helemaal uit, óf
wil je graag de mening van één van onze adviseurs?

Dat is begrijpelijk! Gelukkig hebben wij hier een team van experts die jou graag op weg helpen. 

Je kunt het contactformulier invullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Wil je graag meteen iemand spreken? Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereiken via telefoonnummer 06-59947752.  

Neem contact op