Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 15-03-2023


Harmen Schilt is 33 jaar en werkt als leerkracht in het basisonderwijs op een school in Sneek. Hij kwam bij Leerwerkloket Fryslân met het idee om het onderwijs in te gaan, nadat hij als muziekleraar ontdekte dat hij plezier beleefde aan het lesgeven aan kinderen.

"Door mijn werk als muzikant had ik behoefte aan meer zekerheid en wilde ik me graag verder ontwikkelen. Ik wist alleen niet goed hoe ik een omslag in mijn werkende leven moest aanpakken", vertelt Harmen.

Bij het Leerwerkloket kreeg hij advies over scholing en werden er praktische stappen gezet om zijn droom te realiseren. "Ze gaven me een goede richting om in te denken en het laatste zetje dat ik nodig had om me om te scholen. Het was geen kant-en-klaar plan, maar ze hielpen me wel op weg", aldus Harmen.

Hoewel de leerweg die Harmen koos pittig was, heeft hij geen seconde spijt. "Ik vind het vak mooi en ga elke dag met plezier naar mijn werk". Het afscheid nemen van zijn werk als muziekleraar was in het begin het moeilijkste moment, en het duurde ook even voordat hij zijn leven zo had ingericht dat hij kon werken en studeren tegelijk.

Harmen is tijdens zijn leertraject zelfs van school gewisseld, omdat hij erachter kwam dat hij beter met een andere doelgroep overweg kon. "Dit was een pittige periode, maar het heeft wel opgeleverd dat ik duidelijk weet waarom ik dit wil." Nu is Harmen werkzaam op een andere school en heeft hij heel wat leerzame ervaringen opgedaan.

Als hij terugkijkt op zijn leertraject, zou hij eerder hardere keuzes hebben gemaakt. "Ik bleef te lang hangen bij mijn oude werkzaamheden, waardoor het lastig was om volledig te concentreren op mijn nieuwe opleiding. Ook had ik me misschien beter kunnen oriënteren op andere leerwegen."

Harmen heeft het vak van basisschooldocent geleerd als zij-instromer, terwijl hij tegelijkertijd werkte en studeerde. "Het gaat me goed af, maar als ik er op terugkijk was het misschien minder stressvol geweest wanneer ik een deeltijdopleiding had gekozen."

De belangrijkste les die Harmen heeft geleerd is dat er altijd tijd is om van carrière te veranderen. "Denk goed na over waarom je een bepaald vak zou willen leren en welke manier van leren het beste bij je past. Dan ga je op zoek naar een leerweg die voor je werkt. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat vragen om hulp of goed advies altijd een goed idee is. Op die manier leer en groei je sneller."

Harmen benadrukt wel dat een carrièreswitch tijd en energie kost, maar als je een vak hebt gevonden dat je erg aanspreekt, dan is het altijd de moeite waard. "Voor de rest loont het om geduldig te zijn en niet op te geven als het even tegenzit. Het is belangrijk om te beseffen dat het leerproces niet altijd makkelijk is en dat het tijd kost om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen."

Harmen is dankbaar voor de hulp die hij heeft gekregen van het Leerwerkloket en raadt anderen aan om ook bij hen aan te kloppen als ze een carrièreswitch overwegen. "Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die met je meedenken en je helpen om je doelen te bereiken."

Hij besluit met een wijze les: "Het leven is te kort om in een baan te blijven hangen waar je niet gelukkig van wordt. Durf te veranderen en ga op zoek naar een carrière waar je passie voor hebt.”

Heb jij, net als Harmen, behoefte aan gratis loopbaanadvies? Neem dan vrijblijvend contact (link: https://fryslan.leerwerkloket.nl/contact) met ons op. We helpen je graag verder.

Delen

Gerelateerde berichten

Algemeen | 03-15-2023

Al wandelend aan de slag met je loopbaan?

Ben jij op zoek naar gratis loopbaanadvies en hou je van wandelen? Dan hebben wij iets leuks voor jou tijdens de Maand van Leren en Werken! Het Leerwerkloket Fryslân organiseert extra activiteiten, waaronder een wandeling met een loopbaanadviseur. Tijdens de wandeling kun je aan de slag met jouw persoonlijke loopbaanvraag en kom je ook mentaal gemakkelijk in beweging. De natuur spiegelt, kan je inspireren en zo kan de wandeling voorzien in oplossingen.

Lees bericht

Algemeen | 03-14-2023

April is de maand van Leren en Werken

35 Leerwerkloketten organiseren in april de Maand van Leren en Werken. Gedurende de maand organiseren wij extra activiteiten om iedereen met loopbaanvragen op laagdrempelige manier van advies te voorzien. “Welke stappen moet ik zetten om plezier te houden in mijn werk? Welk beroep past het best bij mij? Ik wil graag iets anders doen, maar ik weet niet wat.” Dit zijn zomaar wat vragen waarmee wij van het Leerwerkloket dagelijks aan de slag gaan. Met hulp van het Leerwerkloket krijgen je meer grip op je loopbaan. 

Lees bericht

Algemeen | 06-21-2022

Fryske talinten: Een bewijs voor wat je allemaal kan.

Mavis Brewster “dit kan iedereen doen!”

Mavis barst van de kennis, kwaliteiten en ervaring, waardevolle ervaring wel te verstaan. Alleen… werd dat niet door iedereen herkend. Haar cv liet veel buitenlandse kennis en ervaringen zien op het gebied van voorlichting, informatievoorziening en communicatie. Eenmaal terug in Nederland ontving Mavis vanwege omstandigheden een uitkering en ging vrijwilligerswerk doen. In de tussentijd werden haar baantjes aangeboden die niet in overeenstemming waren met haar niveau en werkervaring.

Er volgden vele gesprekken totdat Mavis doorwezen werd naar het Leerwerkl...Lees bericht