Werkzoekende

De coronacrisis heeft een groot effect op onze economie. Ook voor jouw baan kan dit consequenties hebben. Misschien raak je binnenkort je baan kwijt of is het lastig een (nieuwe) baan te vinden. Het leerwerkloket Fryslân kan je helpen met loopbaan- en scholingsadvies, waardoor ook jij een baan vindt die bij jouw talenten past.

banner

Weet je wat je precies zoekt?

Zoek je iets heel anders dan wat je hiervoor hebt gedaan of waarvoor je geleerd hebt? Bijvoorbeeld omdat er niet veel werk (meer) is in de sector, of je graag iets heel anders wilt proberen?

Heb je een idee over wat je zou willen? Niet? Kijk dan eens op de Beroepentest.  

Welk beroep lijkt mij leuk?

Hoe goed ken jij jouw kwaliteiten eigenlijk? 

Om een plek te veroveren op de arbeidsmarkt en om werk te vinden waar je plezier in hebt, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. 

Hoe zit dat bij jou? Hoe goed ken jij jezelf? Weet jij wat je sterke en je minder sterke punten zijn? 

Waar kun je dan aan denken? Bijvoorbeeld aan hoe je communiceert en samenwerkt met anderen. Of aan kennis, vaardigheden of ervaring op een bepaald vakgebied. Maar ook aan hoe creatief je bent, of hoe precies, of hoe je reageert als je onder druk komt te staan, enzovoort.

Er zijn allerlei tests op het internet waarmee je jouw kwaliteiten in beeld kunt krijgen. Hieronder vind je er ook een die je kunt gebruiken.

Download hier de oefening!

BEW-shutterstock_1231591531
img-0-5-682-288-1580296139

Welke baankansen zijn er?

Weet je wat jouw kansen zijn in de sector waar je op dit moment rondkijkt? Is er genoeg werk? Als je dat niet zeker weet, kijk dan eens om je heen voor vacatures in jouw regio. Als blijkt dat de sector waarin jij nu zoekt (bijna) geen werk heeft, kun je je energie steken in een sector die wél werk voor jou heeft. Op werk.nl zie je in welke sectoren en beroepen de kans op werk (heel) goed is. Kijk eens op de site! Kijk welke 'kansberoepen' er zijn. Misschien zit jouw droombaan er wel tussen!

In welk beroep heb ik de grootste kans op werk?

Heb jij het in huis? Pak je kans!

Wat wordt er gevraagd, aan diploma’s en werkervaring? Heb jij dat in huis? Zo ja, waarom lukt het niet om die baan te bemachtigen? Hoe pak je het aan? Kun je tips gebruiken bij het solliciteren? Of vind je het lastig om te netwerken?

Breng je netwerk in beeld  Formuleer netwerkdoelen

Heb je niet de juiste diploma's en werkervaring? Wat kun je doen om wél de juiste papieren en/of ervaring te krijgen? Vaak is er veel mogelijk! Zoals een opleiding of een werkervaringsplek.

Heb je niet het juiste diploma, maar wel de juiste ervaring? Misschien is het dan mogelijk om een Ervaringscertificaat te verkrijgen. 

Hoe kom ik aan een Ervaringscertificaat? 

leerwerkbaan techniek photo-1530191601183-4de2969575ad
BEW-shutterstock_422758165

Hoe zit het met de kosten? 

Er zijn regelingen voor mensen die willen kijken of een bepaalde baan bij hen past. Of die een opleiding willen doen om ander soort werk te krijgen. Heb je wel eens gehoord van de Transitievergoeding, het Levenlanglerenkrediet, de Startersbeurs of AmbachtNederland? Zo’n regeling helpt jou, met geld en/of begeleiding om iets anders te proberen en je kansen te vergroten. Zo zijn er nog meer regelingen. Benut ze!

Welke regelingen zijn er voor mij?

Is onze Pilot Praktijkleren iets voor jou?


Is het jou om welke reden dan ook niet gelukt om een mbo-diploma of mbo-certificaat te behalen? Met de pilot praktijkleren zetten wij ons in Fryslân in iedereen (weer) aan betaald werk te helpen, want de behoefte aan vakmensen is groot. Wil je meer informatie? Klik dan op onderstaande button!


Pilot Praktijkleren, zo werkt het!

shutterstock_1332825530

Kom je er niet helemaal uit of wil je graag de mening van één van onze adviseurs?

Dat is begrijpelijk! Het is ook lastig, maar gelukkig hebben wij hier een team van experts zitten die jou graag op weg helpen. Je kunt het contactformulier invullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Als je liever wat sneller een reactie wilt hebben, dan kun je (tijdens openingstijden) ook met ons bellen of chatten.

Neem contact op