Leerbedrijf

Voor praktijkgericht opleiden van studenten en nieuwe medewerkers zijn werkgevers nodig die de leerlingen via stage of een leerbaan opleiden in de praktijk. In het geval van een mbo-opleiding kennen we twee varianten: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol). Als het gaat om een (duale) hbo- of wo-opleiding, heb je geen erkenning als leerbedrijf nodig, voor het mbo wel.

Leerbedrijf worden

De beste werkgevers werken samen met onderwijsinstellingen, om te zorgen dat studenten zo goed mogelijk worden voorbereid op de praktijk. Leren via stage of een leerbaan past heel goed bij veel mbo-leerlingen. Nauw contact met de school biedt de werkgever de mogelijkheid om duidelijk te maken aan welk type werknemer met welk type competenties de beroepspraktijk behoefte heeft. In de ideale vorm ontstaat er een win-win-situatie.

Voor het mbo kennen we twee opleidingsvarianten: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol).

  • De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) wordt vaak leerbaan genoemd. Een student met een leerbaan is in dienst van het erkende leerbedrijf. Vaak werkt hij (of zij) hier vier dagen en gaat hij één dag per week naar school. Studenten ontvangen een salaris van het bedrijf waar zij in dienst zijn.
  • In de beroepsopleidende leerweg (bol) gaat de student naar school en zijn er tijdens de opleiding meerdere korte stageperiodes. De werkgever kan de student een stagevergoeding geven, maar dit is niet verplicht.


Wil je een mbo-student een stage of leerbaan aanbieden? Dan heb je een erkenning als leerbedrijf nodig. Die kun je aanvragen via het beroepsonderwijs bedrijfsleven (SBB).


Waar moet je aan voldoen?

  • Jouw bedrijf biedt voldoende mogelijkheden die aansluiten bij één of meerdere mbo-opleidingen. Afhankelijk van de opleiding stelt SBB mogelijk nog extra voorwaarden.
  • Je biedt leerlingen een veilige leerplaats en maakt hiervoor tijd, ruimte en middelen vrij.
  • Je zorgt dat er een ervaren praktijkopleider beschikbaar is, die de vakkennis kan overbrengen op de leerling.


Acht redenen om een leerbedrijf te worden!

1. Opleiden is een leuke manier om leergierige en gemotiveerde arbeidskrachten in huis te halen. Veel studenten gaan na hun opleiding aan het werk bij hun leerbedrijf.

2. Studenten hebben een frisse kijk op jouw bedrijf en zorgen voor een gezonde mix van jong en oud.

3. Studenten werken direct mee in jouw bedrijf. Je hebt plezier van de extra handen van beginnende vakmensen op de werkvloer.

4. Studenten wisselen ervaringen met elkaar uit. Via hen kun je je aantrekkingskracht als werkgever vergroten.

5. Via erkende leerwerktrajecten kun je ook je vaste medewerkers opleiden en duurzame doorgroeimogelijkheden bieden.

6. Door de studenten en via de opleidingen haal je de meest actuele kennis en inzichten in huis.

7. Het speciale beeldmerk dat je als erkend leerbedrijf op je website en andere uitingen mag gebruiken, geeft een positieve uitstraling op klanten.

8. Je krijgt de kosten van begeleiding terug via subsidies en fondsen, zoals de Subsidieregeling praktijkleren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wij helpen je graag verder!

Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen. We nemen dan contact met je op binnen 5 werkdagen. Wil je graag meteen geholpen worden? Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur ook bellen via 06 - 59947752