Werkgever

De ontwikkeling van je bedrijf hangt nauw samen met de ontwikkeling van je medewerkers. Hoe zit het daarmee? Passen hun competenties bij wat het bedrijf van hen verwacht, nu en in de toekomst? Wat kun je doen om bestaande en nieuwe medewerkers op te leiden? En hoe betaal je dat? Belangrijke vragen waarmee we je graag verder helpen!

Werkgever

Voor het goed en praktijkgericht opleiden van studenten zijn werkgevers nodig die de studenten via stage of een leerbaan opleiden in de praktijk. Voor het MBO kennen we twee varianten: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol).

 • De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) wordt vaak leerbaan genoemd. Een student met een leerbaan is in dienst van het erkende leerbedrijf. Vaak werken zij hier vier dagen in de week en gaan zij één dag per week naar school. Studenten ontvangen een salaris van het bedrijf waar zij in dienst zijn.
 • In de beroepsopleidende leerweg (bol) gaat de student naar school en zijn er tijdens de opleiding meerdere kortere periodes stage. Voor de stage kan de werkgever een vergoeding verstrekken maar dit is niet verplicht.


Waar moet je op letten?

 • Jouw bedrijf moet voldoende mogelijkheden bieden voor leren die aansluiten bij één of meerdere mbo opleidingen. Afhankelijk van de opleiding worden er door SBB mogelijk nog extra voorwaarden gesteld.
 • Je moet een veilige leerplaats aanbieden en bent bereid hiervoor tijd, ruimte en middelen vrij te maken.
 • Er moet een ervaren praktijkopleider zijn, die de vakkennis kan overbrengen op de leerling.


Waarom een leerbedrijf worden?

 • Opleiden is een leuke manier om leergierige en gemotiveerde arbeidskrachten in huis te halen. Veel studenten gaan na hun opleiding aan het werk bij hun leerbedrijf.
 • Studenten hebben een frisse kijk op jouw bedrijf en zorgen voor een gezonde mix van jong en oud.
 • Studenten werken direct mee in jouw bedrijf. Je hebt plezier van de extra handen van beginnende vakmensen op de werkvloer.
 • Studenten wisselen ervaringen met elkaar uit. Via hen kun je je aantrekkingskracht als werkgever vergroten.
 • Via erkende leertrajecten kun je ook je vaste medewerkers opleiden en duurzame doorgroeimogelijkheden bieden.
 • Door de studenten en via de opleidingen haal je de meest actuele kennis en inzichten in huis.
 • Het speciale beeldmerk dat je als erkend leerbedrijf op je website en andere uitingen mag gebruiken geeft een positieve uitstraling op klanten.
 • Je krijgt de kosten van begeleiding terug via subsidies en fondsen, zoals de Subsidieregeling praktijkleren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Contact

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder!
Neem dan contact op via onderstaand formulier. Bellen mag natuurlijk ook, je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via 06-59947752

Wij helpen je graag verder!

Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen. We nemen dan contact met je op binnen 5 werkdagen.

Wil je graag meteen iemand spreken? Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereiken via telefoonnummer 06-59947752.  

Kom je er niet helemaal uit, óf
wil je graag de mening van één van onze adviseurs?

Dat is begrijpelijk! Gelukkig hebben wij hier een team van experts die jou graag op weg helpen. 

Je kunt het contactformulier invullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Wil je graag meteen iemand spreken? Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereiken via telefoonnummer 06-59947752.  

Neem contact op