Financiële regelingen voor werkgevers

We zetten graag op een rijtje op welke budgetten je mogelijk een beroep kunt doen. Hiermee wordt het nog aantrekkelijker om je medewerkers te ontwikkelen.

Wil je als Friese werkgever werken en leren stimuleren? Dan kun je gebruik maken van financiële voordelen. Nu zijn er zoveel verschillende regelingen dat wij ons heel goed kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Wil je daar hulp bij? Neem contact met ons op! Wij kijken graag met je mee welke regeling voor jouw bedrijf relevant is. Misschien kunnen we zelfs regelingen combineren.

Slim subsidie 

Slim Werkgeven doen werkgevers die hun bedrijf gezond en toekomstbestendig willen houden. De overheid ondersteunt het MKB door voor 60 tot 80% bij te dragen in de kosten voor ontwikkeling van medewerkers. Plannen kunnen in maart en september ingediend worden. Voor meer informatie kijk op: https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/slim

Startersbeurs Nederland 

Wil je een pas afgestudeerde werkervaring laten opdoen zonder hem of haar direct een volledig salaris te hoeven betalen? Dat kan met hulp van de Startersbeurs. Hierbij betaal je eenmalig € 550,- en kun je een starter gedurende een half jaar een leerwerkplek voor 32 uur per week aanbieden. Het servicebureau van Startersbeurs Nederland betaalt de starter via jou € 700,- per maand.

Begeleiding van uitzendkrachten

Ben je een uitzendbureau, of maak je als werkgever gebruik van een uitzendbureau dat premie afrdaagt aan de Stichting Fonds Uitzendbranche (SFU)? Wil je werken aan duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten? Mogelijk heb je dan recht op een budget van € 2.500,-. Daarmee kan de uitzendkracht gebruikmaken van de Duurzame inzetbaarheid scan (DIS), coaching en andere interventies. Kijk voor meer informatie op: Doorzaam

Scholingsbudget via sectorfondsen

Opleidings- en Ontwikkelfondsen dragen financieel bij aan scholing van medewerkers in een branche. De fondsen worden gevuld met bijdragen van aangesloten bedrijven en beheerd door de sociale partners in jouw sector. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per sector. Bekijk alle O&O-fondsen (externe link).

Scholingssubsidie landelijke overheid

Subsidie als je kandidaten met een uitkering werft en schoolt

 • Proefplaatsing (externe link). Voor mensen met een uitkering is het mogelijk om een proefplaatsing bij een bedrijf te krijgen. Een uitkeringsgerechtigde werkt dan een paar maanden bij een werkgever met behoud van uitkering. Als werkgever hoef je dan dus geen loon te betalen.

 • Voor werknemers met een ziekte of handicap betaalt UWV soms een Ziektewet-uitkering. De Ziektewet-uitkering dekt een groot deel van de loonkosten van de zieke werknemer.

 • UWV kandidaten kunnen soms scholing volgen als hiermee hun kans op werk toeneemt. Hiervoor is altijd toestemming nodig van de UWV werkcoach. De werkcoach kan meer vertellen over de mogelijkheden.

 • Loonkostensubsidie. Dit is een subsidie aan de werkgever om een deel van de loonkosten te compenseren. Je kunt deze subsidie gebruiken als een werknemer niet in staat is om met voltijd arbeid het wettelijk minimumloon te verdienen.

 • Jobcoach/begeleiding. Persoonlijke ondersteuning voor een werknemer die niet in staat is om de taken die bij zijn werk horen, te verrichten zonder die ondersteuning.

 • Participatieplaats. De gemeente heeft een regeling om mensen met behoud van uitkering werkervaring te laten opdoen, met begeleiding. Dit kan voor een periode van maximaal twee jaar. Het doel is om deze mensen beter bemiddelbaar te maken op de arbeidsmarkt.


  Let op: aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Bezoek de websites van de betreffende organisaties voor de meest actuele informatie.

  Handige download/links

 • Landelijk Leren en Werken overzicht Financiële Regelingen voor Werkgevers (PDF bestand)
 • Belastingdienst subsidies en financiële regelingen (externe link)

 • UWV.nl (externe link)

 • Werk.nl (externe link)

 • Subsidiecalculator (externe link)

 • Regelhulp Premiekortingen en LIV (externe link)Kom je er niet helemaal uit, óf
wil je graag de mening van één van onze adviseurs?

Dat is begrijpelijk! Gelukkig hebben wij hier een team van experts die jou graag op weg helpen. 

Je kunt het contactformulier invullen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Wil je graag meteen iemand spreken? Je kunt ons op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereiken via telefoonnummer 06-59947752.  

Neem contact op